15. Dani inženjera elektrotehnike

11.10.2023.

U organizaciji Hrvatske komore inženjera elektrotehnike (HKIE), uz brojne međunarodne i domaće goste, predavače, izlagače,.. pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Splitsko – dalmatinske županija, Općine Bol te elektrotehničkih fakulteta iz Zagreba, Splita i Osijeka  u Hotelu Elaphusa u Bolu na otoku Braču, od 5. do 7. listopada 2023. godine, održani su jubilarni 15. Dani inženjera elektrotehnike (DIE).

Na kongresu je sudjelovao rekordan broj od 1024 (210) registriranih sudionika koji potvrđuje da su se DIE kroz protekle godine pozicionirali kao najveći nacionalni ali i regionalni stručni skup iz područja elektrotehnike.

Kao i svih proteklih petnaest godina na čelu kongresa, kao predsjednik Organizacijskog odbora bio je Darko Angebrandt, a uz njega na Kongresu su bili prisutni i svi djelatnici naše tvrtke koji su sudjelovali kako na stručnom dijelu skupa tako i na zajedničkim druženjima i događanjima s ostalim kolegama elektro inženjerima.

Uz visoke uzvanike te domaće i međunarodne goste Kongres je otvoren uz predivno i uvijek nadahnuto muziciranje naše poznate čelistice Ane Rucner i uz simpatično vođenje naše ovogodišnje voditeljice svih događanja na Kongresu,  Marijane Batinić.

Centralne teme skupa bile su aktualnosti vezane na energetsku problematiku, obnovljive izvore energije i praktičnu implementaciju zakonskih okvira donesenim Zakonom o tržištu električne energije i Zakonom o obnovljivim izvorima energije te donesenim podzakonskim aktima i mrežnim pravilima priključenja obnovljivih izvora energije na mrežu HEP ODS-a i HOPS-a.

Istaknuto je kako ubrzani procesi energetske transformacije nameću zahtjeve i potrebe za modernizacijom postojeće elektroenergetske distributivne i prijenosne mreže, te da je ovaj ubrzani ritam razvoja nemoguć bez vrhunskih stručnih kadrova i kontinuiranog stručnog usavršavanja, što je uostalom i jedna od temeljnih zadaća Hrvatske komore inženjera elektrotehnike.

Osim radnog dijela skupa svi smo uživali i u međusobnim druženjima na domjenku i svečanoj večeri uz izvrsnu ponudu jela naših domaćina iz hotela Elaphusa i dakako uz dobru kapljicu naših vrhunskih vina iz Đakovačke vinarije, ove godine okićenih Decanterovim nagradama za vrhunska vina.

Kraj skupa obilježen je organiziranim izletom, posjetom solarnoj elektrani Gornji Humac snage 19,99 MW te Vidovoj gori na otoku Braču koja je najviša gora jadranskog otočja i jedan od najljepših vidikovaca na Jadranu.