MEHANIČKO-ELEKTRIČNI DIMER RASVJETE

Tijekom energetskog pregleda Kazališno koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić” u Slavonskom Brodu, zamijećen je jedan muzejski primjerak regulatora intenziteta osvijetljenosti. Muzejski regulator osvijetljenosti odnosno dimer uređaj koji naravno više nije u upotrebi nalazi se iznad kontrolne sobe u kojoj se nalazi i moderna oprema za reguliranje i upravljanje sustavom rasvjete.
Dimer se koristio za reguliranje razine osvijetljenosti prostora glavne dvorane na način da su se ručke regulatora (slika 1) okretale i pomjerale na željenu razinu osvijetljenosti od 0 % do 100 %. Okretanjem i pomjeranjem ručki regulatora spojene na metalne sajle (slika 2) koje su pomjerale sekundarne namote (slika 3) regulacijskog transformatora, pojedinog kruga upravljanja, korisnik je regulirao napon napajanja rasvjetnih tijela (slika 4) odnosno razinu osvijetljenosti. Svaka metalna sajla pomjerala je po jedan sekundarni namot regulacijskog transformatora odnosno regulirala je po jedan krug upravljanja ili rasvjetna tijela koja se napajaju preko namota na koji je sajla povezana.
Dakle i nekada davno naša inženjerska struka znala je primjenjivati sadašnja sofisticirane rješenja ali na jedan drugi način. Bravo!!!