SVEČANO OTVOREN NOVOOBNOVLJENI KNEŽEV DVOR U SLANOME

Knežev dvor u Slanome u subotu, 13. svibnja otvorio je svoja vrata nakon tri i pol godine obnove i ulaganja od 15 milijuna kuna. Palača u Dubrovačkom primorju prva je od njih jedanaest koja je u vlasništvu Društva prijatelja dubrovačke starine doživjela svoju potpunu rekonstrukciju i prenamjenu prostora te koja je, zasjavši starim sjajem kao za vrijeme Dubrovačke Republike, postala reprezentativno zdanje sa svim predispozicijama da postane kulturno i društveno središte Dubrovačkog primorja i šireg dubrovačkog područja.
Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić prigodno je istaknuo kako obnovom dvorova nastoje, osim obnove vrijednih spomenika dubrovačke graditeljske baštine, obnoviti i uspomenu na nekadašnju višestoljetnu administrativnu podjelu koja je i danas ostavila traga. Planira se obnova i drugih Kneževih dvorova, za početak u Pridvorju i Janjini, a uskoro i na Lastovu, te najavio svečano otvorenje unutrašnjosti tvrđave Minčeta koje će se održati tijekom lipnja ove godine za čije uređenje je također naša tvrtka izradila projektnu dokumentaciju.
Svečanom otvorenju prisustvovali su i predsjednik nadzornog odbora DPDS-a Zoran Zec, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, koja je tom prigodom istaknula kako je ovaj događaj veliko priznanje svemu onome za što se Društvo već desetljećima zalaže i nastoji ostvariti.
Prema riječima predsjednika DPDS-a, vratiti Knežev dvor uz Slanome u ono stanje kakav je bio za vrijeme dubrovačke uprave nije bio lagan zadatak jer je trebalo ukloniti sve one prilično agresivne preinake iz posljednja dva stoljeća dok je bio u privatnom vlasništvu. Dvor su prije četiri godine zatekli u izrazito lošem stanju, prekrivenog obilnom vegetacijom, dok se veći dio prizemlja čak počeo koristiti i kao odlagalište smeća. Danas je ova palača u Slanome doživjela potpunu obnovu eksterijera i interijera sa hortikularnim uređenjem, otvorivši i dva nova radna mjesta, dok će opremanje stilskim namještajem i umjetninama, uz otvaranje dodatnih sadržaja, poput suvenirnice, potrajati još nekoliko mjeseci.
U projekt obnove Kneževog dvora je izniman trud uložio arhitektonski studio Vetma i njihovi arhitekti Gordana i Matko Vetma dok je naša tvrtka INEL i projektant Goran Petrović sudjelovala u izradi svih elektrotehničkih projekata ovog zahtjevnog projektantskog zahvata.